I naturreservatet Svanhusskogen finns ytor som en gång slutavverkades och planterades med gran innan reservatet bildades. Dessa anlagda skogar har en onaturligt hög andel gran i täta bestånd. För att främja en mer naturlig skog har därför en stor del av granen avvecklats på 11,5 ha. De spontant uppkomna lövträden och tallarna har lämnats kvar och ska nu få utvecklas fritt till en blandskog där granen sakta så småningom kommer att växa in i beståndet på ett naturligt sätt.
Ett 50-tal gamla lövträd såsom ek, lind och alm samt grova tallar har frihuggits de sista åren. Träden härrör från en tidigare och äldre generation där skogen var mer gles och sannolikt delvis av hagmarkskaraktär. Genom att friställa träden ökar deras förmåga att fortleva under lång tid, samtidigt som många växter och djur som lever på och i träden gynnas av ökad solinstrålning.
Den gamla ängen Gångmossen som planterades igen för 60 år sedan och som förvandlats till en så kallad granåker avverkades under hösten 2017. Området är på 3,4 ha och tanken är att den biologiskt torftiga kulturskogen nu ska ersättas med naturligt föryngrad lövskog.