img-9020.jpg

Hundratals tonåringar går Fyrisåvandringen för en hållbar framtid

För tredje året i rad går gymnasieungdomar Fyrisåvandringen i Uppsala som en del av sin undervisning. Nytt för i år är att forskare från SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, deltar.   

Fyrisåvandringen är en ämnesintegrerad vandring i Uppsala för stadens gymnasieskolor, med hållbar utveckling som röd tråd. Den är ett samarbete mellan Upplandsstiftelsen, Upplandsmuseet, Uppsala vatten (Pumphuset), Biotopia, KUPP (del av Pedagog Uppsala) och SLU. Vandringen, som genomförs i omgångar i början av terminen, startar vid Gunillaklockan och följer Fyrisån söderut. Klasserna besöker flera bemannade stationer där de får uppleva staden genom praktiska övningar. Vandringen avslutas vid Ultunaåsen ovanför Övre Föret.  

– Det är fantastiskt att möta alla fina, engagerade ungdomar, på väg in i vuxenlivet. Fyrisåvandringen är en möjlighet att känna delaktighet i Uppsalas utveckling, säger Johan Lindell på Upplandsstiftelsen. 

Genom vandringen får eleverna uppleva Uppsala ”i tid och rum”, lära sig om stadens utveckling och bli uppmärksamma på utmaningar och möjligheter för en hållbar framtid. Fyrisåvandringen är numera ett stående erbjudande till gymnasieskolor i Uppsala kommun. Nytt för i år är att forskare från SLU berättar om miljöövervakning av Sveriges vattendrag och ger eleverna möjlighet att prova på forskning. 

– Eleverna får ta vattenprover i Fyrisån med hjälp av forskarna. Proverna kommer sen analyseras för att se vilka organismer som har lämnat DNA-spår efter sig. Det är medborgardriven forskning helt enkelt, säger Johan Lindell på Upplandsstiftelsen. 

De första Fyrisåvandringarna äger rum den 3 september. 

Mer information och anmälan – fullbokat, anmälan är stängd!: upplandsstiftelsen.se/fyrisavandringen 

Kontakt: Johan Lindell, Upplandsstiftelsen, johan.lindell@upplandsstiftelsen.se, 076-768 77 55