img-7765.jpg

Vilket djur har lämnat spår efter sig på Biotopias golv? Rätt svar är: björn.

Zooma in på rovdjuren i Uppsala län

Vi frågar Sara Beckman som är projektledare för Rovdjursaktiviteter med Biotopia och Upplandsstiftelsen, vad som är på gång.

Det ser ut att finnas många spännande aktiviteter om rovdjur, berätta mer!

Precis, vi vill sprida kunskap om rovdjuren i Uppsala län så vi har en hel del på gång!

Nu under vintern bjuder vi och Biotopia på föreläsningar som riktar sig till vuxna, bland annat en om vargens val av föda och hur det förändras när vargen rör sig söderut i landet. Vargar äter exempelvis mer av vildsvin när de rör sig söderut.

För den yngre publiken, familjer och även skolklasser har Biotopia rovdjurstema, dit kan hela familjen komma och lära sig om rovdjur. Här finns en utställning med fakta och filmer och kul aktiviteter som gissa bajset och göra spårtryck i lera. Rovdjurssagan är uppskattad – där får man prova på att vara olika rovdjur och till exempel försöka smyga som ett lodjur genom en trä- och trådlabyrint.

Här hittar du aktuella aktiviteter.

Varför vill ni informera om rovdjur?

För att fler ska känna till vilka rovdjur som finns i Uppsala län. Och väcka nyfikenhet! Även om man inte ser djuren så går det att se spår av dem på vintern om det är snö. WWF finansierar vårt arbete för att de vill förbättra samexistens mellan människor och rovdjur.

Vilka rovdjur finns i länet?

Varg och lo finns stabilt. Björn kommer regelbundet till länet och det som är nytt är att järv som rört sig i södra delen av Gävleborg även har gått in i Uppsala län de senaste åren.

En del av projektet riktar sig till SFI, berätta om den.

Tanken är att sprida kunskap om rovdjur, berätta att det finns rovdjur, att de inte är så många och att de är väldigt skygga. Man ska våga och vilja gå ut i naturen och ha koll på vilka rovdjur som finns i Sverige.

Ägnar sig Upplandsstiftelsen åt naturvård kopplad till rovdjur?

Nej det gör vi inte. Naturvårdande arbete kopplat till rovdjur ligger inom länsstyrelsens och Naturvårdsverkets uppdrag.

Här kan du läsa mer om projektet.