Pressmeddelande 10 april 2025
Mycket pekar på att den tretåiga hackspetten försvinner från stora delar av sitt ursprungliga utbredningsområde i Sverige. Upplandsstiftelsen har under 30 år studerat arten vid sjön Vällen och vid den senaste inventeringen hittades inte en enda fågel.
– Det är nedslående och en signal på att skogens mångfald är hotad i stort, menar Pär Eriksson, Upplandsstiftelsen, som har lett undersökningarna av hackspetten.
Upplandsstiftelsen har följt utvecklingen av den tretåiga hackspetten i drygt 30 år, i ett område i skogarna kring sjön Vällen i östra Uppland. Arten har minskat kontinuerligt och vid den senaste inventeringen 2024 hittades inte en enda fågel.
Den tretåiga hackspetten behöver större sammanhängande arealer av naturskog och artens försvinnande är en indikation på att dessa skogar minskar. I dag finns sådana skogar kvar främst i fjällnära trakter och det är också där arten fortfarande finns.
– Att en art försvinner från en plats är ganska dramatiskt, det blottlägger att det sker stora förändringar som arter inte överlever.
Hackspettar fyller en viktig ekologisk funktion. Genom sitt hackande skapar de hålträd som nyttjas av andra fåglar, insekter och däggdjur för föda och bostad.
Fakta tretåig hackspett i Vällenområdet
2024: 0
2012: åtta individer (ett par och sex ensamma fåglar)
1999: åtta individer (tre par och två ensamma fåglar)
1993: 15 individer (sex par och tre ensamma fåglar)
Andra hackspettars status:
Mellanspetten försvann från Sverige på 1980-talet och den vitryggiga hackspetten är mycket nära ett totalt försvinnande.
P4 Uppland intervjuar Pär Eriksson
Kontakt
Pär Eriksson, biolog på Upplandsstiftelsen, 070-586 83 41.