Inventera
Ett första steg i arbete med en art är ofta att dokumentera artens status. Det görs genom inventering, det vill säga att räkna. Inventering kan också vara ett sätt att följa upp en åtgärd och görs då i efterhand men går till på samma sätt.
Ofta behövs speciell utrustning för att kunna dokumentera olika arter, till exempel ultraljudsdetektor för fladdermöss, ljusfällor för nattfjärilar, lupp för mossor och lavar och mikroskop för svampar.
Det kan vara mödosamt att inventera eftersom arterna kan vara svåra att hitta och för att populationerna kan variera beroende på vädret eller på grund av naturliga skiftningar mellan olika år. Så här kan det gå till:
Förstärka
Ett sätt att hjälpa en art är att förstärka populationen, antingen på den plats där den redan finns eller på en plats där den skulle trivas.
Så här kan det gå till:
Bekämpa
Bästa sättet att bli av med invasiva arter är att agera innan populationen eller beståndet har blivit för stort. Vi bekämpar invasiva arter i några av våra områden, bland annat i Björns skärgård, på Rullsand, i Granåsen och i Kalmarnäs. Så här kan det gå till:
Anlägga levnadsmiljöer
För att gynna sällsynta och hotade arter återskapar vi vissa miljöer som minskat i den uppländska naturen. Här är några exempel: