Sörsjön som ligger i reservatets sydvästra del är en av Upplands bästa fågelsjöar. Här häckar ovanliga fågelarter som rördrom, svarttärna och trastsångare. Ofta ses brun kärrhök över sankängarna och enkelbeckasinens spel hörs vår och försommar. I den lövrika skogen är fågelsången intensiv på våren med bl a svarthätta, stjärtmes och mindre hackspett. Området kring Tämnaren är rikt på rovfåglar och det är inte ovanligt att se havsörn, fiskgjuse och bivråk.
Skogen i Långnäset är tät. Här finns många ädla lövträd och i de lundartade delarna av reservatet är floran mycket örtrik. I det övre skiktet av skogen finns grov tall, ek, gran, lind, ask och asp. I söder finns också ett ca 80- årigt troligen planterat granbestånd. Man kan också hitta lågor och stormfällen av alla nämnda trädslag.
Floran är rik med myskmadra, underviol och lungört. Delar av reservatet har en kalkgynnad flora med bland annat ormbär, blåsippa, trolldruva och underviol. Arter som teveronika, nejlikrot och stor blåklocka, m.fl., vittnar om den tidigare kulturpåverkan. Ställvis är floran fattigare med blåbär, ekbräken, kovaller och pyrola-arter. I norr finns mindre strandkärr med al och ask. Här finns bland annat svärdslilja, strandklo och korallrot.