Skapa fria vandringsvägar
I stora delar av Uppsala län har människan påverkat landskapet och vattenmiljöerna. Många sjöar och våtmarker har sänkts för att vinna mer jordbruksmark. Åar och bäckar har rätats ut och rensats för att vattnet ska försvinna så fort som möjligt. Dammar har byggts för att användas till kvarnar, sågar och elkraft.
Hinder som dämmer vattnet stoppar bland annat fiskars möjlighet att leka, växa upp och hitta föda. Behovet av åtgärder är därför mycket stort.
Fria vandringsvägar gynnar många
En första åtgärd för att förbättra livsmiljöerna för alla de arter som trivs i rinnande vatten är att skapa fria vandringsvägar. De fria vandringsvägarna gynnar många fiskarter men även andra djurgrupper som exempelvis insekter och fåglar.
Där det är möjligt, med hänsyn till den rika kulturmiljön som ofta finns kring gamla kvarnar och dammar, jobbar vi tillsammans med markägare för att se till att vattnet åter kan rinna fritt.
Återskapa livsmiljöer
Genom att återskapa något som påminner om naturliga miljöer i strömmande vatten, så kallade strömhabitat, trivs både fiskar och andra djur bättre. Genom att tillföra stenar, block och död ved kan fisken få en lugn, strömfri, plats att vila vid och fågeln en rastplats att sitta på.
Bygga omlöp
Att bygga ett omlöp är att skapa en väg för fisken runt en damm eller ett annat hinder som stoppar fisken från att vandra uppströms i ett vattendrag, något som är viktigt för dess fortplantning. Ett alternativ är att om det är möjligt ta bort vandringshindret.
Återmeandring
Återmeandring är att låta bäckar och åar få tillbaka de naturligt ringlande flödena. Det ger ett lugnare vattenflöde och håller tillbaka vattnet från att snabbt forsa ut i havet vilket i sin tur ger fiskar och vattenlevande djur en lugnare miljö.
Inventera & märka
För att följa upp en restaurering gör vi inventeringar i rinnande vattendrag eller genom provfisken i sjöar eller kustområden i närheten av de platser där restaureringar har gjorts. I vissa fall arbetar vi även med märkning av fisk, främst för att se om de kommer tillbaka till samma lekplats år efter år. Här (länka!) kan du läsa om vårt arbete med märkning av fisken asp.