Hotad ringlav har flyttats till friska träd

Film producerad av Svensk Botanisk Tidskrift 2024

Ringlav är en hotad art som det finns ovanligt gott om i Högbergsmossen, väster om sjön Vällen i Uppsala län. Problemet är att granarna den växer på är döende av granbarkborreangrepp.

I ett försök att rädda ringlaven har vi transplanterat lav från de döda träden och från marken, till friska, levande, träd i samma område.

Så har det gått till

Transplanteringen har gjorts genom att klistra fast grenbitar med lav eller binda fast lav med garn på ett friskt träd med målet att den fäster, växer vidare och sprider sig på den nya platsen. Nästan 600 lavar har flyttats, vilket bara utgör någon procent av det totala beståndet. Om några år ska försöket följas upp för att se hur det går för lavarna.

Att transplantera arter är en beprövad naturvårdsmetod, men vad gäller lavar är erfarenheten ganska begränsad. Det är viktigt att man samtidigt arbetar med skydd och skötsel av den natur som arten trivs i.

Här kan du läsa rapporten om ringlavsflytten, av Viktor Lund, student vid Uppsala universitet.

Ett reportage från ringlavsflytten finns i Svensk Botanisk Tidskrift nummer 3 (2024).

Kontakt

Cajsa Björkén, Upplandsstiftelsen, cajsa.bjorken@upplandsstiftelsen.se, 076-815 65 10

Viktor Lund, student vid Uppsala universitet som projektarbetat på Upplandsstiftelsen med transplantering av ringlav, lund.viktor.h@gmail.com

img-8899-1.jpg

Viktor Lund använder lim för att få ringlaven att fästa på den friska grenen.

img-8903.jpg

Ringlav fäst vid en frisk gren med hjälp av garn.

img-8892.jpg

Ringlav som ska flyttas har lagts i en hink.