Naturen på Tedarön är varierande med grandominerad skog på öns centrala delar. Öster och väster om detta är skogen mer lövrik med ett stort inslag av ädellövträd som ek och lind. Här finner man även de öppna jordbruksmarkerna och öns bevarade torpmiljöer.
Tedarön har liksom många andra Mälaröar en lång historia som boplats för människor. De äldsta bevarade byggnaderna i härrör från slutet av 1700-talet, men det finns även ett gravfält från järnåldern på ön, som visar att människan har funnits närvarande på ön i närmare 2000 år . Öns agrara historia är dock troligtvis relativt ung med tanke på de lågt liggande jordbruksmarkerna och landhöjningsprocessen. Markutnyttjandet var som intensivast under mitten av 1800-talet då ön hade tre hektar åker och 20 hektar slåtteräng. Historiskt har fisket sannolikt också varit av stor betydelse för försörjningen på Tedarön, vilket bland annat bevisas av att torpen på ön tidigare kallades ”Fiskartorp”.
Tedarön är väl värd ett besök där du som besökare finner en relativt rik flora och ett rikt fågelliv, släta badklippor och en ö genomkorsad av många skyltade stigar med flera eldstäder och sittbänkar.