Friluftsliv

Baka ute

Inget är så gott som nybakat bröd och inget är härligare än att äta utomhus.

Baka bröd utomhus

Inget är så gott som nybakat bröd och inget är härligare än att äta utomhus. Här får du några recept på bröd som går att tillaga över elden, på pinne, muurikka eller i stekpanna.

73d9066bb4b2879c56f18f829265217e_0766a184a829d4663b0edbac097ef765

Olika bröd att tillaga utomhus

Pinnbröd

Pinnbröd 4 st.
 2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
1 dl vatten

 

Gör så här:
1. Häll alla torra ingredienser i en plastpåse
2. Häll i vattnet och knåda degen genom plastpåsen
3. Ta degen ur påsen och tryck till den runt pinnar och grilla över glöd tills degen börjar släppa från pinnen

Fusk-Focaccia

Fusk-Focaccia 8 st.
4 dl mjöl
0,5 tsk salt
50 gr flytande margarin
1,5 dl mjölk

 

Gör så här:
1. Hackade bitar av soltorkad tomat, oliver, feta ost… örter t.ex. oregano eller rosmarin.
2. Blanda alla ingredienser i en plastpåse och knåda degen genom plastpåsen
3. Klicka ut bullar i en varm stekpanna eller gjutjärnshäll, utan fett.
4. Baka bullarna på svag värme 5-8 min på varje sida

 

Tunnbröd med potatis

Tunnbröd med potatis 10 st.
400 gr kall kokt potatis (ca 5-6 st.) – Riv på grova sidan på rivjärnet
0,5 tsk kummin – stött i mortel
2 dl rågmjöl
0,5 tsk salt

 

Gör så här:
1. Knåda ihop allt till en deg
2. Kavla ut plattor 10-15 cm Ø
3. Kavla gärna ett varv med kruskavel eller nagga med gaffel
4. Stek i torr stekpanna

 

Stompa

Stompa
15 dl rågsikt
5 dl filmjölk
0,5 dl sirap
2 tsk bikarbonat
2 tsk salt
Fänkål eller brödkrydda

 

Gör så här:
Blanda alla ingredienser och kvala eller platta ut till kakor som du gräddar, utan fett, på stekhäll eller i stekpanna

 

Krabbelurer/Skrabbelucker

Krabbelurer/Skrabbelucker 25 st.
2 ägg
1,5 dl socker
1,5 dl mjölk
4 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
socker och kanel

 

Gör så här:
1. Vispa ägg och socker pösigt.
2. Tillsätt resten av ingredienserna.
3. Stek i margarin över öppen eld.
4. Vänd de färdiga skrabbeluckerna i socker och kanel.
Ät och njut!

Russinbullar med kardemumma

Russinbullar med kardemumma 4 st.
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 msk socker
0,5 tsk kardemumma
3 msk russin
1 dl mjölk
socker och kanel

 

Gör så här:
1. Blanda alla torra ingredienser i en plastpåse
2. Tillsätt lite mjölk i taget och knåda degen genom plastpåsen
3. Klicka ut fyra bullar i en varm stekpanna eller gjutjärnshäll, utan fett.
4. Baka bullarna på svag värme 5-8 min på varje sida